Húsos receptek Reg-Enor kúrához!

Ezrek folytatják nagy lelkesedéssel a Reg-Enor kúrát, s a számuk folyamatosan nő. Akik valóban betartják ennek a csodálatos termékkel párosuló speciális „diétának” a könnyen követhető szabályait – fogynak, és egyre jobban érzik magukat, a visszajelzések alapján akár régóta jelen lévő egészségügyi problémáktól is megszabadulva.

Most azoknak kedvezünk, akik a „hagyományos” gondolkodás mellett merengenek azon, hogy mit ehetnek majd a legalább 4-5 hónapig tartó kúra idején. Sok mindent – és nem kell éhezniük sem! Az általános szabályokat e helyütt nem tesszük közzé, azok megtalálhatók a termék dobozában is, most inkább kipróbált, ellenőrzött receptek közül adunk közre néhányat. Mintha visszatérne nagymamáink konyhája… Aki pedig kételkedne, bátran olvassa el a hiteles tapasztalatokat. Garantáltan kedvet kap. Az alábbi felsorolás persze csak iránymutatás, az alapszabályokat betartva mindez tovább variálható némi (konyhai) fantáziával. Terveink szerint a közeljövőben tovább bővítjük majd az anyagot.

Ezek után már csak ennyi van hátra: jó étvágyat!

ÁLTALÁNOS JAVASLATOK
– Zsírral főzzünk, de ne zsírosan!
– A kukoricalisztből készült galuskához dupla tojásmennyiséget használjunk, és kevés vizet.
– Az idénysalátát Reg-Enorozás idején csak citrommal locsoljuk meg, és sóval sózzuk.
– A főzelékeket gyakran fogyasztjuk, a rántást rizsliszttel készítve. Még a tökfőzeléket is szerethető vele tejföl nélkül, kis hagymával készítve a rántást.
– Rizsből a barna rizst használjuk, de még jobb a kis GI (glikemiás indexű) köles, hajdina.

MINTAÉTREND

REGGELI ÉS VACSORA – ALAPOK (ötletek lentebb):
Két szelet pirítós kenyér mellé:
– két főtt tojás
– két tükörtojás
– rántotta két tojásból
– egy szelet szalonna
– kolbász (8-10 cm)
– sonka
– májas (6 cm)
– zsíros kenyér
– bundás kenyér
– paprika, paradicsom, uborka, retek, hagyma

Italok:
– tea, MSM C-vitamin italporral vagy citrommal, de CUKOR NÉLKÜL
– kávé – TEJ ÉS CUKOR NÉLKÜL

EBÉD – ALAPOK (ötletek lentebb):

Levesek:
– gulyásleves
– húsleves
– rizsleves
– korhelyleves
– paradicsomleves
– zöldségleves
– borsóleves
– bableves
– lencseleves
– tojásleves

Főételek:
– pörköltek (mindenből)
– párolt mindenből
– rántott mindenből
– rizses hús
– fasírt
– hurka
– kolbász
– töltött paprika
– töltött káposzta
– lecsó

Főzelékek:
– bab-, borsó-, lencse-, tök-, kelkáposzta-, sóska-, répa-, spenót-, kaporfőzelék
– paradicsomszósz

A tálalt ételekbe érdemes 3 evőkanál kacsa, vagy libazsírt keverni, hogy megemelkedett szintű epeürülés történjen.

Köretek:
– rizs
– párolt zöldség
– kukorica, bab, borsó

Savanyúság:
– édes káposztából lehet citrommal készített savanyúságot tálalni főételeink mellé
– a kovászos uborka, mivel erjesztett savanyúság, ezért TILOS!

REGGELI ÉS VACSORA ÖTLETEK, VARIÁCIÓK:
– Meleg szendvicsek toast sütőben: kolbász, szalonna, főtt tojás, sült zsír, szalámi, májkrém, házi töpörtyű krém, tonhal konzerv feltétek valamelyikével
– Tojásrántotta: szalonnával, hagymával vagy kolbásszal
– Tükörtojás: hagyma és minőségi virsli alásütve (vagy virsli nélkül)
– Zöldségek: paradicsom, hagyma, paprika, uborka, retek, stb.

Emeletes bundás szendvics
Hozzávalók: 9 szelet kenyér (ebből 3 db emeletes szendvics lesz), libazsír, virsli, kolbász, 6 db tojás.
Elkészítés: Megkenjük az egyik szelet kenyeret zsírral, beborítjuk szalonnával és befedjük a következő kenyérszelettel, melynek mindkét oldalát megkenjük zsírral. Erre kolbászt pakolunk és befedjük a harmadik szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenjük zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba mártjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve kb. 30 perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.

Tepsis lapcsánka kolbásszal és hagymával (Szabó Szigfrid ajánlása szerint határeset!)
Hozzávalók: 5 nagyobb krumpli, 2 egész tojás, 4 púpos ek. liszt, só, bors, 2 nagy hagyma, 10 dkg kolbász, 5 dkg kolozsvári szalonna.
Elkészítés: A krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. A hagymát, a kolbászt és a szalonnát kicsit összesütjük. A tésztából kis halmokat teszünk a tepsibe és a hagymával körülrakjuk. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. A hagymából dupla adag is készíthető, felével megsütni, másik felével tálalni.

KENYÉRRE VALÓK
Zakuszka
Hozzávalók: 5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír.
Elkészítés: A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és leturmixolt padlizsánt, majd a ledarált paprikát. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és fűszerezzük.

Kenőmájas
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, kb. 25 dkg zsír, 1 fej hagyma, fél paprika, só, bors, majoránna, Erős Pista.
Elkészítés: A májat a zsírban a hagymával és a paprikával megsütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, és ha egy picit meghűlt, botmixerrel összekeverjük, és ha szükséges, utána ízesítünk.

Zsírban sült tarja
Hozzávalók: 4 szelet tarja, 25 dkg zsír, só, bors, majoránna, fokhagyma, 1 db hagyma, 1 db paprika.

EBÉD ÖTLETEK, VARIÁCIÓK:
LEVESEK
Far-hát leves

Hozzávalók: 2 csirke far-hát, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 db karalábé, kevés hagyma és paprika, 50 dkg zöldborsó, só, bors.
Elkészítés: A húst kevés zsíron fehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a répákat és a karalábét. Félpuhára pároljuk és felengedjük vízzel. Fűszerezzük és hozzákeverjük a zöldborsót. Ha megpuhult, galuskákat szaggatunk bele 2 tojásból.

Zöldségleves
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kis karalábé, húsleves vagy húsleves kocka, petrezselyemzöld, só, bors, galuska: 2 tojás, liszt.
Elkészítés: A zöldségeket felkockázzuk és kevés zsíron fedő alatt félpuhára pároljuk. Felengedjük a húslevessel vagy vízzel és beletesszük a húsleves kockát. Felforraljuk, majd ízesítjük. Ha a zöldségek puhára főttek, beleszaggatjuk a galuskákat. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Májgombóc leves csirkehússal
Hozzávalók: 6 db csirkecombról levágott farrész, 2 nagy szál sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 5-6 kisebb krumpli, kb. 25 dkg zöldborsó, pici hagyma, kb. 10 dkg kenőmájas, 1 tojás, zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem, majoránna.
Elkészítés: A farrészeket zsíron fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk és felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt sárga- és fehérrépát. Sóval, borssal, petrezselyemmel és kevés majoránnával ízesítjük. Tovább pároljuk, majd, ha már a zöldségek is majdnem puhák, felengedjük vízzel és hozzáadjuk a krumplit, kicsit később a zöldborsót és végül a májgombócokat.

Májgombóc
A hagymát zsírban megfuttatjuk, ha kihűlt, hozzákeverjük a kenőmájast, a tojást és fűszerezzük (só, bors, majoránna, petrezselyemzöld). Alaposan összedolgozzuk és hozzáöntünk annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. Laza, formálható legyen.

Húsleves
Hozzávalók: Valamilyen hús (pl. marha, csirke, stb.), zöldségek: sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, hagyma, fokhagyma, kelkáposzta, fűszerek: só, bors, köménymag.

Gomba leves
Hozzávalók: 1 kicsi hagyma, fél kg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 fakanál liszt, zsír, pirospaprika, só, bors, petrezselyem.
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, rátesszük a szeletelt gombát és a felkarikázott sárgarépát. Puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kevés pirospaprikával és felengedjük vízzel. Ha felforrt, ízesítjük. Szaggathatunk még bele nokedlit.

Karfiol leves
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 2 szál sárgarépa, liszt, zsír, pirospaprika, só, bors.
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, hozzáadjuk a sárgarépát és vízzel felengedjük. Puhára főzzük. Közben megcsináljuk a rántást és beleöntjük. Ha felforrt, beízesítjük. Nokedlit is szaggatunk bele.

FŐZELÉKEK
Kapros zöldbabfőzelék

Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 2 tk pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek liszt, 1 kis csokor kapor, 1 babérlevél, 2-3 szem burgonya, pár csepp citromlé.
Elkészítés: A hagymát a zsíron megfuttatjuk és paprikázzuk. Hozzáadjuk a babot és a krumplit. Felengedjük vízzel és fűszerezzük. Ha megpuhult, berántjuk és ha szükséges, még utána ízesítünk.

Zöldborsófőzelék kaporral
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 ek pirospaprika, 60 dkg zöldborsó, kapor, só, bors, 3 ek liszt.
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük és rátesszük a pirospaprikát. Hozzákeverjük a zöldborsót és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük. Ha megpuhult, 3 ek lisztből készült rántással besűrítjük. Sült virslivel vagy tojásrántottával tálaljuk.

Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 kg édeskáposzta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2-3 dl paradicsomlé, kis fej hagyma, só esetleg édesítőszer.
Elkészítés: A káposztát és a hagymát megfőzzük. Felengedjük a paradicsomlével és berántjuk. Ízesítjük. Zsírban sült oldalassal tálaljuk.

Sóska
Hozzávalók: Sóska, liszt, só, édesítőszer.
Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesítjük.

Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 30 dkg krumpli, pici hagyma, fokhagyma, köménymag, majoránna, só, bors.
Elkészítés: A kelkáposztát összevágjuk és a krumplival, a fűszerekkel puhára főzzük. Berántjuk és zsírban sült virslivel tálaljuk

Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók: 25 dkg sárgaborsó, 1 kicsi fej hagyma vagy egy kis darab újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 3 ek liszt, pici pirospaprika, só, 2 db babérlevél.
Elkészítés: A sárgaborsót feltesszük annyi vízben főni, ami jócskán ellepi. Belevágjuk a hagymát és a fokhagymát, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Puhára főzzük. Közben a zsírból és a lisztből rántást készítünk, teszünk bele pirospaprikát és felengedjük vízzel. Berántjuk a főzeléket, ha szükséges, még utána ízesítünk. Zsírban sült, karikára vágott virslivel tálaljuk.

Szárazbab főzelék
Hozzávalók: 25 dkg bab, kevés hagyma, 2 babérlevél, 3 fokhagyma, só, fél citrom leve, édesítőszer, liszt, zsír, pirospaprika.
Elkészítés: A babot a hagymával, 1 fokhagymával és a babérlevéllel puhára főzzük. Közben a lisztből, a zsírból, a pirospaprikából rántást készítünk, melyben megfuttatunk 2 gerezd fokhagymát. Ezzel berántjuk a főzeléket és a citrommal, édesítőszerrel ízesítjük.

Lencsefőzelék
Hozzávalók: 50 dkg lencse, kevés hagyma, fokhagyma, kis darab kolbász, édesítőszer, liszt, zsír, citromlé.
Elkészítés: A lencsét vízben feltesszük főzni a kolbásszal. Ízesítjük sóval, hagymával, fokhagymával és babérlevéllel. Közben hagymás rántást készítünk. Ha megpuhult, berántjuk és beízesítjük.

EGYTÁLÉTELEK
Chilis bab
Hozzávalók: 50 dkg bab, 15 dkg füstölt császár, 50 dkg darált hús, 1 fej hagyma, só, bors, 1 tk oregano, 1 tk római kömény, 1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, 7 dl paradicsomlé, 3 dl sör, 4 nagyobb fokhagyma, 2-3 chili paprika, 1 doboz kukorica konzerv (1 tk fahéj).
Elkészítés: A hagymát a szalonnával együtt megpirítjuk, hozzákeverjük a darált húst és fehéredésig sütjük. Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát, az előzőleg beáztatott babot és fűszerezzük. Felöntjük a paradicsomlével és a sörrel, készre főzzük. A legvégén hozzákeverjük a kukoricát.

Szuki bab
Hozzávalók: 2 hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg kolbász, só, bors, 1 db gyöngy fehérbab konzerv, 1 db gyöngy paradicsomos fehérbab konzerv, 1 db vörös bab konzerv sós lében, 1 db bonduelle texas konzerv.
Elkészítés: A kockára vágott hagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a kolbászt és átsütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a konzerveket a lével együtt és összeforraljuk. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Rakott kel
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta, 2 tasak rizs, 60 dkg darált sertés hús, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, kömény, majoránna, bors.
Elkészítés: A kelkáposztát sós, köményes, majoránnás vízben puhára főzünk. A húst zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Puhára főzzük. Rétegesen egy tűzálló tálba lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk felvert tojással és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 1 órát sütjük.

Székelykáposzta
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej hagyma, 1 fej édeskáposzta, 4 gerezd fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 tk köménymag, kevés bors, pirospaprika, kb. 20 dkg füstölt sonka, ízlés szerint kolbász, 2 marék rizs.
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, rárakjuk a pirospaprikát és a húst és pörköltet főzünk belőle. Ha már majdnem puha, beletesszük a fűszereket és átforraljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát és a hosszú szálra vágott káposztát. Felengedjük vízzel és a tetejét megszórjuk rizzsel. Puhára főzzük. Összekeverjük és beletesszük a felkarikázott kolbászt. Felforraljuk.

Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 8 dkg rizs, 1 ek zsír, 1 ek liszt, kicsi doboz paradicsompüré, só, édesítőszer, bors, 1 egész tojás.
Elkészítés: A húsból, rizsből, a tojásból elkészítjük a tölteléket és sóval, borssal fűszerezzük. Kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és lábasba tesszük. Felengedjük vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk és édesítjük. Ha puha a hús, berántjuk.

Kukoricás tarhonyás hús
Hozzávalók: 70 dkg sertés lapocka, 2 fej hagyma, 2 ek lecsó vagy fél paradicsom és pár karika zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, 50 dkg tarhonya, 40 dkg mirelit kukorica.
Elkészítés: A hagymát zsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a kockára vágott húst. Fehéredésig sütjük, majd a lecsóval, sóval és a borssal ízesítjük. Majdnem puhára főzzük. Ezután hozzákeverjük az előzőleg megpirított tarhonyát, az ennek megfelelő mennyiségű vizet és végül a kukoricát. Ha szükséges, még utána fűszerezzük. Ha elkészült, céklával vagy uborkasalátával tálaljuk.

Töltött káposzta
Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta (kb. 1-5 kg), 1 kg darált hús, rizs, hagyma, fokhagyma, majoránna, bors, só, pirospaprika, zsír, 2 tojás, ételízesítő, 0,5 l paradicsomlé.

HÚSÉTELEK
Vadas
Hozzávalók: 90 dkg marhafelsál, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 3 fej hagyma, 3 babérlevél, só, bors, citromlé, édesítőszer.
Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt húst és félpuhára főzzük. Belekeverjük a zöldségeket és befűszerezzük. Ha megpuhult a hús, kiszedjük és zsírban megpirítjuk. Közben leturmixoljuk a zöldségeket és kevés rántással besűrítjük.
Zsemlegombóccal tálaljuk: 25 dkg liszt, 2 pirított zsemle, 1 egész tojás, só, víz.

Kolbászkrémmel töltött karaj rántva
Hozzávalók: 4 szelet karaj (kb. 35 dkg), 5 dkg kolbász, 2 főtt tojás, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, ha kihűlt, hozzáadjuk a ledarált kolbászhoz és tojáshoz. Sóval és borssal ízesítjük. Megkenjük vele a kiklopfolt és sózott karajszeleteket és feltekerjük. Bepanírozzuk és kisütjük.

Bakonyi borda
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1-1 paprika és paradicsom, 1 nagy fej hagyma,  2 gerezd fokhagyma, 8 szelet borda, só, bors, 4-5 ek liszt, kevés pirospaprika, petrezselyem.
Elkészítés: A hagymát megpirítjuk a paprikával és a paradicsommal. Belerakjuk a húst és átsütjük. Hozzáadjuk a gombát, befűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Ezután kivesszük a húst és félretesszük. A visszamaradt gombás mártást megszórjuk pirospaprikával és behabarjuk. Ezután visszatesszük a húst és átforraljuk. Petrezselyemmel megszórjuk.

Sertéspörkölt
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 30 dkg hagyma, zsír, 1-1 db paprika és paradicsom, pirospaprika, só.
Elkészítés: A zsíron megdinszteljük a hagymát, a paprikával és a paradicsommal. Belekeverjük a felkockázott húst és fehéredésig sütjük. Rászórjuk a pirospaprikát és kevés vizet aláöntve puhára főzzük. Tarhonyával tálaljuk.

Brassói aprópecsenye
Hozzávalók: 60 dkg lapocka vagy comb, 5 nagy gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, nagyon kevés pirospaprika.
Elkészítés: A felkockázott húst zsíron fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és beleteszünk 4 gerezd lereszelt fokhagymát. Készre sütjük. A legvégén hozzákeverünk pirospaprikát és a maradék fokhagymát. Sült krumplival összekeverve tálaljuk.

Különleges vagdalt
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 10-15 dkg kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 9 db tojás, só, bors, 1 marék töpörtyű.
Elkészítés: A fokhagymát, a hagymát, a vízbe áztatott kenyeret és a töpörtyűt ledaráljuk. Összedolgozzuk a hússal, egy egész tojással, ízesítjük sóval, borssal. 0,5 cm-es téglalappá formáljuk. 4-4 tojást felverünk, sózzuk és két külön lepényt sütünk belőle. Ráfektetjük a húsra és feltekerjük. Alufóliába csomagolva 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Kicsomagoljuk és visszatesszük pirulni. Céklás krumplipürével és fejes salátával tálaljuk.

Töltött csirkecomb kukoricás rizzsel
Hozzávalók: 2 nagy csirkecomb, 2 szelet kenyér vagy 2 db zsemle, 2 egész tojás, kevés hagyma, só, bors, majoránna, petrezselyem, rizs, kukorica, 1 nagy fej  lilahagyma, citromlé, édesítőszer.
Elkészítés: Töltelék: a hagymát kevés zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a vízben áztatott kenyeret és a tojást, jól átkeverjük. Sóval, borssal, majoránnával és petrezselyemmel ízesítjük. Megsütjük.
Amíg hűl a töltelék, elkészítjük a rizst: megpirítjuk, zsíron felengedjük vízzel és hozzákeverjük a kukoricát. Sózzuk.
Csirke: a combokat alaposan megmossuk, a bőrét fellazítjuk. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, és sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Zsírral kikent tepsibe tesszük, öntünk alá kis vizet és letakarva betesszük a sütőbe. Kb. 1 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát és megpirítjuk (tehetünk a tepsibe sárgarépát, hagymát és fokhagymát is).

Saláta
a 4 db krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és felkockázzuk, hűlni hagyjuk. Közben a hagymát felkockázzuk. Összekeverjük a kihűlt krumplival és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Belecsavarjuk 1 citrom levét, szórunk bele kevés borsot, jócskán megsózzuk és édesítőszerezzük.

Csirkepörkölt rizibizivel
Hozzávalók: Csirkecomb, zsír, hagyma, pirospaprika, liszt, tojás
Elkészítés: A zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát és beleforgatjuk a húst. Sózzuk és puhára főzzük. Tehetünk bele paprikát és paradicsomot is. Lisztből, tojásból és vízből nokedli tésztát készítünk, kiszaggatjuk.

Fasírt golyók
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 3 nagy szelet kenyér, 2 db tojás, só, bors, kevés ételízesítő, pirospaprika.
Elkészítés: Alaposan összedolgozzuk és golyókat formálunk belőle. Kevés zsírban kisütjük.

Tavaszi csirkecomb
Hozzávalók: 4 db egész csirkecomb, 2 fej hagyma, 3 nagy sárgarépa, kb. 30 dkg zöldborsó és ugyanennyi kukorica, só, zsír.
Elkészítés: A hagymát zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kettévágott csirkecombokat. Fehéredésig sütjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzzük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a sárgarépát és tovább főzzük. Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a borsót és a kukoricát.

TÉSZTAÉTELEK
Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók: 2 ek zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller, 0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, kb. 20 dkg gomba, kis darabka kolbász.
Elkészítés: A zsírban megpirítjuk a hagymát és hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket. Picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, befűszerezzük és felengedjük a paradicsomlével, ha szükséges, vízzel. Hozzáadjuk a gombát és a legvégén a kolbászt is. Rizzsel tálaljuk.

Csirkés tészta
Hozzávalók: 25 dkg tészta, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkemell, só, bors, bazsalikom, kb. 1 ½ dl paradicsompüré vagy –lé.
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott paradicsomot. Ízesítjük és beletesszük a csirkemellet. Felengedjük a paradicsomlével és készre főzzük. Kifőtt tésztával tálaljuk.

Májkrémmel töltött gombafejek rántva
Hozzávalók: 1 nagy májkonzerv, kevés hagyma, só, bors, majoránna, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 kg gomba
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a tönkjét leszedjük és félretesszük. A hagymát kevés zsíron megdinszteljük és a tűzről levéve hozzáadjuk a májat, a tojást és sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lágy tölteléket kapjunk. A gombafejeket megtöltjük és kirántjuk. Zsírban megsütjük.  A félretett tönkből hagymás, tojásos, gombás rizst készítünk.

Téli párolt zöldség
Hozzávalók 2 személyre: Egy darabka káposzta (kb. 30 dkg), 2-3 szál sárgarépa (kb. 30 dkg), egy nagy fej hagyma, sütnivaló szalonna (kenyér szalonna vált be a legjobban!), só.
Elkészítés: Nagyon egyszerű, és gyors. A szalonnát szeletekre vágjuk és kisütjük, majd kiszedjük, és a tálaláskor tesszük a tetejére. A szalonna zsírjában először megsütjük a nagy kockára vágott hagymát, megpároljuk az ugyanolyan nagy kockára vágott káposztát és a vékonyra szeletelt sárgarépát. Titka, hogy magas hőfokon kevergetve pároljuk, le ne égjen, így 10 perc alatt elkészül. (A darabolásra kell az időt szánni az elején, de ha ezt előre elvégezzük, akkor, ha éhesen hazaérünk, akkor is gyorsan elkészül.) Sózzuk, vagy szójaszósszal locsoljuk meg. Önmagában is finom, de egy kis rizst megenged hozzá a Reg-Enor. Ha még idény salátát is készítünk mellé, laktató, tartalmas étel, hús nélkül.

Gomba fasírt
Elkészítés: ½ kg gombát mosás, tisztítás után apróra vágjuk. Kicsit megsózzuk és (zsömle állagától, ázott mennyiségétől függően) 3-4  vízben vagy a tejet pótló rizstejben, szójatejben áztatott, kinyomkodott zsömlét, s egy egész tojást összekeverjük azzal, amit előzőleg elkészítettünk: 1 nagyobb fej apróra vágott hagyma (ízlés szerint lehet variálni), kevés zsíron üvegesre pirítva, hozzá ízlés szerinti petrezselyem apróra vágva. Érdemes több csokorral beletenni, nagyon meghatározó az íze.  Vigyázat: nem biztos, hogy az összes zsírt bele kell tennünk! Ízlés szerint esetleg más fűszer még adható hozzá, de nem szükséges. Az egészet össze kell keverni, ha nagyon laza, puha, akkor kevés zsemlemorzsával sűríthető, hogy fasírt állaga legyen.  Ízlés szerinti pogácsákat készítünk és a szokásos panírozás után forró zsírban kisütjük. Gyorsan átsül.