Vega receptek Reg-Enor kúrához

Elképesztő mértékben nő a Biocom által forgalmazott Reg-Enor készítmény népszerűsége, mely a hozzá tartozó étrenddel alkot egy sajátos, jellemzően zsíralapú diétát, nem véletlenül főszereplő benne a kolbász, szalonna. Igen ám, csakhogy használata iránt egyre inkább érdeklődnek olyanok is, akik húsmentes táplálkozást folytatnak, egyszerűbben fogalmazva vegetáriánusok (nem részletezve most ennek különböző fokozatait). Itt a jó hír: számukra is van megoldás, odafigyeléssel, kreativitással!

Az alábbiakban Füredi Éva összeállítását olvashatják, kipróbált, működő receptekkel a feltaláló, Szabó Szigfrid bólintásával. (Köszönet a hiánypótló anyagért, s mindenkit biztatunk a leírások alapján a kreatív folytatásra!)

VEGA RECEPTÖTLETEK
Vegáknak Ghí készítése házilag

1kg vajból kb. 40 perc alatt készíthetünk kb. 700g mennyiségű ghít.
A vajat egy lábasban először közepes lángon olvasszuk fel. aztán vegyük kicsire a lángot, és melegítsük tovább. Szép lassan forrjon, inkább csak kavarogjon, mint bugyogjon.
Időnként egy szűrővel vagy lyukacsos kanállal szedjük le a habot a tetejéről. Amikor a habképződés megszűnik, a ghí szép, áttetsző aranysárga színű lesz, készen vagyunk.
Egy szűrőbe tegyünk gézt vagy valamilyen sűrű szövésű anyagot, és óvatosan szűrjük át a ghít egy tárolóedénybe úgy, hogy a lábas aljára rakódott fehérje ne kerüljön bele. Zárható üvegekben vagy edényben tároljuk.
A ghí hűtés nélkül tárolható. A leszedett hab értékes anyagokat tartalmaz, de most a kúra ideje alatt nem fogyasztható.

Kenyér házilag
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (bio, nem bio…)
50 dkg fehér tönkölyliszt
1,8 dkg friss élesztő
1 ek só
2ek ghí vagy zsír
5,5dl langyos víz
Minden hozzávalót egy tálba rakunk és a víz hozzáadásával elkeverjük a hozzávalókat egy fakanállal. (Ha kevés a víz, pótoljuk).
A tészta nokedli állagú kell, hogy legyen.
Kiolajozott kelesztő tálban 1,5 órát kelesztjük. Félidőben át szoktam mozgatni kicsit. (Újabb 3 perc.) A kelesztés utolsó 15 percében bekapcsolom a sütőt 250 fokra és beteszem egy nagyobb méretű jénai mélyebb felét. (A fehér kenyér pont fordítva sül, ott a mélyebb részt használom tetőnek, mert az keményebb tészta és magától is megáll.) Fontos: ha nincs forróra hevítve az edény, menthetetlenül beleragad a kenyér!
Szimplán átborítom a forró sütőedénybe. (3,5perc) Ráteszem a tetejét és 45 percig rá sem nézek. Utána lekapom a fedőt, a hőmérsékletet 210 fokra veszem (32,5 másodperc) és 15 perc alatt szépen pirosra sül. Rácsra teszem hűlni.
Nagyon fontos, hogy NE vágjuk fel forrón, mert kiáramlik az összes gőz a kenyérből és a vágás mentén „szalonnás” és száraz lesz!

NAGYON FONTOS, HOGY MINDEN ÉTKEZÉSEKHEZ EGYÜNK 1-2 EVŐKANÁL GHÍT VAGY ZSÍRT!

REGGELI ÉS VACSORA ÖTLETEK:
– Kásák (rizs, kukorica, hajdina és köles).
Elkészítésük: ½ csésze kása, egy pici forró víz, annyi, hogy keverhető legyen, ehhez hozzákeverünk 1 evőkanál ghít és ¼ sárga grapefruit levet.
Pirítósra:
– Ghí
– Gabonakolbász (cukor-, fruktózmentes).
– Csirák (lucerna, retek, mustár, napraforgó, bab, borsó, brokkoli stb.). A napraforgó csirát lehet enni, nincs benne olaj, mert a magja felhasználta a növekedéséhez.
– Saláták Ghível vagy zsírral és frissen csavart citromlevével.

Padlizsánkrém
1db padlizsánt 1/2-be vágunk, sütőben megsütjük, mikor kész, kikaparjuk a belsejét. Pár csepp citromlé, só, chili paprika por, hing (vagy hagyma) és petrezselyem hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

Pritamin paprikakrém
2db pritamin paprikát egészben megsütünk, mikor kész, a magházat kivesszük. Hing (vagy fokhagyma), chili paprika por, bazsalikom, oregánó, só hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

Avokádókrém
1-2 avokádóhoz 1db paradicsom. Pár csepp citromlé, chili paprika por, hing (vagy fokhagyma), só hozzáadása után és 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

Paradicsomkrém
2db paradicsom. Hing (vagy fokhagyma), só, chili paprika por, oregánó, bazsalikomot hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

Mindig fogyasszunk paradicsomot, paprikát (erős, piros, tv), rukkolát és bébi spenótot minden étkezésnél.
Aki húst és tojást eszik, az kiegészítheti a következőkkel: tojásrántotta (zsírban vagy ghíben sütve), kolbász és szalonna (lehetőleg házi).
Felvágott nem javasolt, mert tejszármazékot és E 250 (nátrium-nitritet) tartalmaz. Házi felvágott fogyasztható. Párolt rizs, párolt zöldséggel szintén.

EBÉD- VAGY FŐÉTKEZÉSI ÖTLETEK:

Brokkolikrém leves
1db brokkoli, 2db sárgarépa, 1 db fehérrépa. A hinget (vagy fokhagyma), bazsalikomot, oregánót, chili paprika port, koriandert, római köményt, őrölt babérlevelet ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a megtisztított sárgarépát és fehérrépát. Felöntjük vízzel úgy, hogy ne lepje el. Mikor megpuhultak a zöldségek, levesszük a tűzről, összeturmixszoljuk és sózzuk. Tehetünk bele krutont. (A kenyeret kis kockákra vágjuk, sütőpapírra kiterítjük és megpirítjuk a sütőben.)

Bableves
250 gr bab (pár órára beáztatjuk), 1-2db sárgarépa, 1db fehérrépa, ¼ zeller. A hinget (vagy fokhagyma és hagyma), köményt, őrölt babérlevelet, chili paprika port, őrölt koriandert, római köményt, petrezselymet ghín megpirítjuk, utána beletesszük az apróra vágott paradicsomot és paprikát, ezt megdinszteljük és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a víz. Beleteszünk ½ csésze .ős búzát. Mikor megpuhult, sózzuk.

Zöldségleves
Borsó, fehérrépa, sárgarépa, ¼ zeller, 1/4 karalábé, ¼ kelkáposzta. A hinget (vagy hagymát), 1 csipet borsikafüvet, 1 csipet lestyánt, chili port, kurkumát, majoránnát, tárkonyt, szerecsendiót, petrezselymet ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított zöldségeket. Felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk. Tészta helyett tehetünk bele krutont.

Spenótkrém leves
1kg spenót. A hinget (vagy fokhagyma), curryt, római köményt, reszelt gyömbért ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, kevés vízzel felöntjük (mert össze fog esni a spenót). Amikor megfőtt sózzuk, turmixszoljuk. Hozzáadunk 250 ml rizstejszínt és annyi vizet, hogy leves állagú legyen. Visszatesszük a tűzre és 10 percig főzzük. Tehetünk bele krutont.

Spenót főzelék
Ugyanúgy készül, mint a spenótkrém leves csak a végén nem öntünk hozzá még plusz vizet.
Babfőzelék, borsófőzelék, zöldbab főzelék készítésekor pirított rizs lisztet és rizs tejszínt használjunk.

EGYTÁL ÉTELEK

Zöldségragus rizstészta
Kukorica, borsó, sárgarépa, cukkini vagy padlizsán (lesózva), fehérrépa. A rizstésztát megfőzzük és lecsepegtetjük. Közben a hinget (vagy hagyma és fokhagyma), koriandert, római köményt, bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, kurkumát, reszelt gyömbért ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk és összekeverjük a tésztával.
Rántott zöldségek rizzsel:
1 csésze rizst megmosunk, közben a kurkumát, petrezselymet és curry levelet megpirítjuk ghín. Hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, folyamatosan keverjük, felöntjük 2 csésze vízzel. A végén sózzuk.
Cukkinit, zellert egy kis zacskóba teszünk, sóval és chili porral megszórjuk, ghít teszünk rá, bezárjuk a zacskót, a hozzávalókat jól összekeverjük. ½ – 1 órát pihentetjük.
A levet, amit engedett, leöntjük róla és meghempergetjük kukoricapehelyben. Ghível kikent tepsibe tesszük és készre sütjük. Ehetünk hozzá aprított céklát és répát.
A rántott zöldségeket készíthetjük sült édesburgonyával. Ugyanúgy készítjük, mint a rizsest, de itt az édesburgonyát is beletesszük a zacskóba pácolódni a végén. A burgonyát nem hempergetjük bele a kukorica pehelybe, hanem sütő papírral kibélelt tepsibe tesszük.
Rizstejszínes cukkiniragu rizzsel vagy sült édesburgonyával:
A rizst vagy sült édesburgonyát ugyanúgy készítjük, mint az előző receptben.
A hinget, kurkumát, petrezselymet, oregánót, bazsalikomot ghín megpirítjuk, hozzá adom a felkockázott cukkinit. Mikor elkészült sózzuk.

Töltött káposzta
1 fej káposzta. A káposztából kivágjuk a torzsát és forró vízben 2-3 percig abáljuk. Egy villa segítségével kiemeljük a káposztafejeket és lefejtjük a külső leveleket. Hűlni hagyjuk. Ez alatt főzzünk meg 250 gr barna rizst, amit hagyunk kihűlni.

Közben elkészítjük a töltelékbe valót: Ghín megpirítunk rizslisztet, majoránnát, petrezselymet, őrölt köményt, hinget (vagy fokhagyma és hagyma), őrölt babérlevelet, chili port, borsikafüvet. Amikor megpirultak, hozzáadunk aprított paradicsomot és paprikát, ezután beletesszük a piros paprikát, hozzáadjuk a gabonakolbászt (cukor és fruktóz nélküli), adunk hozzá vizet és 3-5 percig főzzük. Amikor kész, rögtön hozzáadjuk a barnarizshez. Egy kicsit pihentetjük. Ez alatt egy nagy fazékban ghín pirítunk hinget, őrölt köményt, majoránnát, őrölt babérlevelet, chili port, borsikafűvet, majd hozzáadjuk az aprított káposztát és piros paprikát.
A töltelékeket megtöltjük és szorosan egymás mellé rakjuk. Felöntjük paradicsomlével (lehetőleg házi) és kevés vízzel.  Letakarjuk, készre főzzük.

Töltött paprika
Ghín megpirítunk rizs lisztet, majoránnát, petrezselymet, őrölt köményt, hinget (vagy fokhagyma és hagyma) őrölt babérlevelet, chili port, borsikafüvet.
Amikor megpirultak, hozzáadunk aprított paradicsomot és paprikát, ezután beletesszük a piros paprikát, hozzáadjuk a gabonakolbászt (cukor és fruktóz nélküli), adunk hozzá vizet és 3-5 percig főzzük.
Amikor kész, rögtön hozzáadjuk a barnarizshez. Beletöltjük a kicsumázott paprikába, a maradék töltelékből kis gombócokat formálunk és a paprikák mellé tesszük. Felöntjük paradicsomlével és készre főzzük.

Rakott rizses lecsó
2 bögre rizst megfőzünk, sózzuk. 2 db cukkinit ghín megpirítunk, amikor elkészült, a tepsit ghível kikenjük, lerakunk egy réteg rizst, aztán egy réteg cukkinit, erre a kész lecsót addig rétegezzük, hogy rizs legyen a tetején.
A tetejét vékony szelet cukkinival letakarjuk, sózzuk, bazsalikommal, oregánóval, chili porral megszórjuk és rizstejszínnel meglocsoljuk. 20 percig sütjük.

ITALOK
Tisztított víz
Hidrogéndús víz
Fehér grapefruitos víz
Citromos víz
Préselt cékla, répa és grapefruitos lé
Jó étvágyat kívánunk!